0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Sve što morate znati o toričnim lećama

Torične leće

Vjerojatno ste već čuli za kontaktne leće koje služe za korekciju astigmatizma, ali što su točno torične leće i kako nam pomažu? U nastavku pročitajte kako ih staviti, kako djeluju i na što morate biti pozorni prilikom kupovine toričnih leća.

Što su torične kontaktne leće?

Torične leće su kontaktne leće koje su oblikovane na poseban način. Standardna kontaktna leća ima sferičnu površinu – predstavljajte si presjek lopte. Suprotno od toga, torične leće su u obliku torusa (obruča) koji podsjeća na krafnu, odnosno spljoštenu kuglu.  

Oblik toričnih kontaktnih leća stvara drugačiju refrakciju koja se povećava ili smanjuje na različitim krajevima leće.

Kontaktne leće za korekciju astigmatizma

Astigmatizam je refrakcijska pogreška oka, a naziva se još i cilindar. Nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice koja ne lomi zrake svjetla u svim meridijanima podjednako. Takva greška uzrokuje nesavršeno fokusiranje svjetlosti na mrežnici.

Torične leće ispravljaju lom zraka svjetlosti.

Izbor toričnih kontaktnih leća

Torične kontaktne leće, kao i sve ostale kontaktne leće, propisuje optometrist ili oftalmolog te bira one koje su najprimjerenije za vaše oko. Vrlo je važno da vam torične leće odgovaraju.

S obzirom na poseban stupanj refrakcije svjetlosti, moraju stajati u oku na ispravan način. Zbog toga proizvođači te leće dizajniraju na poseban način kako se ne bi pomicale – zone različite debljine (tanke-debele), donji rub leće je malo odrezan, balastiranje (dio leće je malo deblji ili teži).

Umetanje leće u oko je zbog toga vrlo važno. Torične leće imaju središnju os (poput zemljinog ekvatora) koja brine za bistar vid. Ako leća ne stoji lijepo i pomiče se, vid se muti i nije jasan.

Različite vrste toričnih leća

Torične leće dolaze s + i – parametrima te mogu biti jednodnevne, dvotjedne i mjesečne.

Postoje tvrde i meke torične leće. Tvrde se manje miču, ali je period prilagodbe duži i često dolazi do isušivanja. Meke torične leće su udobnije i lakše je njima rukovati.

Prije nego što izaberete torične leće, svakako se posavjetujte sa svojim optometristom ili oftalmologom kako bi vam preporučio leće koje će odgovarati vašim očima i životnom stilu.

Odgovori na # - Otkaži
Master Card VISA VISA Electron
Top