0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Sindrom kompjuterskog vida

Sindrom kompjuterskog vida privremeno je stanje uzrokovano dugim neprekidnim periodima gledanja u zaslon računala. Neki od simptoma mogu biti glavobolja, zamagljen vid, bol u vratu, zamor očiju, umor, suhe i nadražene oči te problem u fokusiranju pogleda. Simptomi se dodatno pogoršavaju neprimjernim osvjetljenjem. 

Do sindroma dolazi zbog smanjene učestalosti treptanja za vrijeme dugotrajnog rada na računalu. Normalna učestalost treptanja je 16 do 20 puta u minuti, a istraživanja su pokazala da se učestalost treptanja smanjuje na 6 do 8 treptaja u minuti za ljude koji rade na računalu. To isušuje oči. Također, napor uložen na fokusiranje pogleda dugi niz sati opterećuje cilijarne mišiće oka, što izaziva zamor oka.

Sindrom se liječi umjetnim suzama i odgovarajućim odmorima oka. Obično se preporučuje svjesno treptati svako malo (što pomaže iznova navlažiti oko suzama) i pogledati kroz prozor u daljinu ili u nebo što odmara cilijarne mišiće. Jedna od krilatica, savjet oftalmologa, je pravilo „20–20–20“: svakih 20 minuta, fokusirati pogled koji je udaljen 20 stopa (oko 6 m) na 20 sekundi. Pacijentima se inače preporučuje da zatvore oči na 20 sekundi, barem svakih pola sata, što ima sličan učinak.

Slične simptome mogu imati i ljudi koji se bave drugim zanimanjima poput krojača i slično. 

Natrag na rječnik
Master Card VISA VISA Electron
Top