Naočale

Naočale su pomagalo za ispravljanje nepravilnosti vida ili za zaštitu očiju. Korekcijske naočale se sastoje od okvira u koji su uložene naočalne optičke leće. Leće mogu biti sabirne ili konveksne (plus leće) za ispravljanje dalekovidnosti, a rastresne ili konkavne (minus leće) služe za ispravljanje kratkovidnosti, dok su cilindrične leće namijenjene ispravljanju astigmatizma. U slučaju prezbiopije (starosne dalekovidnosti) mogu se propisati leće koje imaju dva ili više žarišta (bifokalne i multifokalne).

Leće za naočale se izrađuju od stakla ili posebne plastike, ali danas je većina leća napravljena od plastike jer su lakše i manje opasne za korisnike. Naočale služe i kao zaštita od vjetra, prašine, stranih tijela i slično. Dioptrijske naočale se mogu zasjeniti metalizacijom ili korištenjem fotosenzibilnih stakala.

Oko 1284. godine je u Italiji, Salvino D'Armate dobio priznanje za izum prvih nosivih naočala, iako su zapisi o sličnim pomagalima nađeni još u staroegipatskim hijeroglifima iz 8. stoljeća prije Krista. 

Natrag na rječnik