Astigmatizam

Što je to greška oka, zvana astigmatizam?

Astigmatizam je refrakcijska pogreška oka, a naziva se još i cilindar. Nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice koja ne lomi zrake svjetla u svim meridijanima podjednako. Takva greška uzrokuje nesavršeno fokusiranje svjetlosti na mrežnici.

Astigmatizam je uglavnom nasljedna pojava, a može se pojaviti i nakon neke ozljede i bolesti oka. Astigmatizam se najčešće pojavljuje u kombinaciji s kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Ljudi koji boluju od astigmatizma obično imaju poteškoće kod slabog osvjetljenja. Osoba s astigmatizmom vidi nejasno i zamagljeno, a slova se pri čitanju sitnog tiska deformiraju.

Kod kontaktnih leća za astigmatizam pored zakrivljenosti, promjera i dioptrije, bitna je i vrijednost osi i cilindra.

Astigmatizam na Wikipediji

Leće za korekciju astigmatizma - torične kontaktne leće:

Astigmatizam je greška oka koja nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice (ne lomi zrake svjetla jednako u svim meridijanima). Za savršen vid ovu grešku je potrebno korigirati!

Za korekciju astigmatizma potrebne su posebne torične kontaktne leće (nazivaju se još i cilindrične i leće za astigmatizam).

Kontaktne leće za korekciju astigmatizma:

Acuvue Oasys for Astigmatism, Acuvue Advance for Astigmatism, Air Optix for Astigmatism, PureVision for Astigmatism, Biofinity Toric...