0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Razlika između tvrdih i mekih kontaktnih leća

Razlika između tvrdih i mekih kontaktnih leća

Korisnici kontaktnih leća danas imaju veći izbor no ikad, što je odlično jer pruža mogućnost da svatko pronađe leće za sebe, ali je istovremeno zbunjujuće. Znati koje leće vam odgovaraju znači razumjeti različite mogućnosti koje nude kontaktne leće. Razmislite o svom načinu života i svom vidu dok gledate ponudu kontaktnih leća. Potom se posavjetujte sa svojim optometristom ili oftalmologom kako biste naručili najbolje kontaktne leće za svoje potrebe. 

 Razlika između tvrdih i mekih kontaktnih leća

Tvrde i polutvrde kontaktne leće

Od 1970. godine postignut je veliki napredak na području tvrdih kontaktnih leća kako bi se ponudile što zdravije leće za oči. Nekad rađene od polimetilmeta­krilata (PMMA), ove leće nisu dozvoljavale propusnost kisika. Iako su bile osmišljene da se lagano pomiču u oku kako bi se omogućila pravilna opskrba kisikom, bilo je potrebno znatno više treptanja kako bi se dovoljno podmazale i opskrbile zrakom. Poboljšanja su rezultirala propusnošću plina čime je omogućena veća fleksibilnost i propusnost kisika kroz leću do rožnice.

Plinopropusne kontaktne leće, poznate i kao RGP (Rigid Gas permeable) leće, izrađene najčešće od silikona, pomogle su poboljšati kratkovidnost korisnika leća. Korisnici ovih leća, cijelo su vrijeme svjesni da imaju leće u očima, iako se osjetljivost može smanjiti s vremenom, najčešće nakon dva tjedna. RGP leće posebno su izrađene kako bi se prilagodile obliku rožnice. Budući da su krute, RGP kontaktne leće zadržavaju svoj oblik bolje od mekih kontaktnih leća i time osiguravaju bolji vid.
RGP leće izrađene su od materijala koji ne sadrži vodu, što znači da jedan par može trajati i godinama uz pravilnu njegu i održavanje, no zbog toga leće nažalost nisu toliko udobne za nošenje, a mogu čak i ispasti iz očiju.
Osobe koje koriste RGP kontaktne leće i odluče se za naočale s dioptrijom na nekoliko dana također mogu osjetiti da se njihove oči ne mogu tako lako prilagoditi na kontaktne leće. Za dosljednu udobnost, korisnici ovih leća moraju ih nositi na dnevnoj bazi što nije idealno za svakog.

Meke kontaktne leće

Ljudi odabiru meke kontaktne leće jer su iznimno udobne za korištenje. Osobe zapravo ni ne primijete da ih nose. Meke kontaktne leće izrađene su od nježnih materijala i nude odličnu fleksibilnost. Pomoću najnovijih tehnologija, meke kontaktne leće nude korekciju gotovo svih grešaka oka, a mogu se dobiti i u boji.

Najbolje kontaktne leće su one za jednokratnu uporabu jer ne zahtijevaju posebno održavanje pomoću sredstava za čišćenje. Jednostavno ih možete nositi jedan dan i nakon toga baciti što smanjuje i nakupljanje depozita na površini leće.
Meke kontaktne leće svoj su naziv dobile zahvaljujući mekoći koja nastaje zbog upijanja vode. Udio vode mekih kontaktnih leća u punoj zasićenosti može varirati od 37% do 80%. Meke kontaktne leće koje sadrže veći udio vode, mogu ostati u oku duže vremena pružajući početnu udobnost i obično su označene kao leće za produženo (kontinuirano) nošenje.

Već dugi niz godina, meke kontaktne leće smatraju se značajnom inovacijom na području kontaktnih leća. Manje su i tanje od svojih prethodnika, tvrdih leća, i pružaju jasan vid tisućama korisnika kojima ne odgovara korištenje tvrdih leća.

S obzirom na to da su meke kontaktne leće udobne već od prvog trenutka kad ih umetnete, omogućuju fleksibilnije korištenje. Osobe koje nose i kontaktne leće i naočale mogu slobodno mijenjati između mekih kontaktnih leća i naočala s dioptrijom bez gubitka udobnosti.

Zajedničke osobine mekih i tvrdih kontaktnih leća

Obje vrste kontaktnih leća veoma su jednostavne za korištenje i rukovanje. Dvije stvari morate izbjegavati kod obje skupine leća: nošenje kontaktnih leća dok spavate i nošenje leća duže vremena od preporučenog. Budete li pravilno brinuli o kontaktnim lećama i njihovoj njezi, malo je vjerojatno da ćete imati bilo kakvih problema.

Odgovori na # - Otkaži
Master Card VISA VISA Electron
Top