0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Prezbiopija – zašto su leće bolji izbor?

Prezbiopija

Oko 40. godine starosti se kod ljudi počinje pojavljivati prezbiopija, odnosno starosna dalekovidnost. To je smanjenje ili gubitak sposobnosti akomodacije oka koje nastaja kao posljedica starenja. Tijekom vremena očna leća gubi elastičnost, tj. sposobnost da fokusira predmete. Gubitak elastičnosti se manifestira nejasnim vidom na blizu pa osoba odmiče predmet kako bi ga jasnije vidjela. Javljaju se zamor oka i neugoda, čak i nakon kratkog rada na blizu. Do prezbiopije dolazi zbog promjena u refrakcijskom aparatu oka, odnosno zbog smanjenja elastičnosti leće, povećanja debljine leće te promjena koje nastaju u zonularnom aparatu i cilijarnom mišiću.

Korekcija prezbiopije

Starosna dalekovidnost se može liječiti naočalama, lećama ili korekcijom vida. Ako je prezbiopija jedini problem (ne postoje kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam), naočale za čitanje će biti dovoljne. Problem nastaje nakon što se prezbiopija razvija, a dodatnu muku vam može predstavljati i ako nosite naočale za daljinu, pa neprestano morate imati dva para naočala i mijenjati ih.

Monovid (monovision) ili multifokalne leće?

U početku su se za prezbiopiju većinom koristile monovid leće, a to ustvari znači da se na jedno oko stavlja leća s dioptrijom za gledanje na daljinu, a na drugo oko leća s drugačijom dioptrijom za gledanje na blizinu. Ovaj način ima mnogo nedostataka, a neki od njih su problemi koji se mogu javiti prilikom noćne vožnje, poremećaj binokularnog vida i smanjenje kontrasta.

Tijekom vremena su se razvile multifokalne leće koje imaju 2 ili 3 fokusa i omogućuju dobar vid na različitim udaljenostima bez naočala. Razlika između multifokalnih i bifokalnih leća je u broju optičkih jakosti. Bifokalne leće imaju dvije optičke jakosti (za blizu i daleko), dok multifokalne leće imaju optičke jakosti za blizu, srednju udaljenost i daleko. Većina multifokalnih leća su bifokalne pa omogućuju dobar vid na daljinu te dobar vid na blizinu. Imajte na umu da će trebati proći određeno vrijeme da se vaš mozak navikne na novi način gledanja.

Najpopularnije multifokalne leće su TopVue Air Multifocal u različitim pakiranjima po 1, 3 ili 6 komada. Pogledajte sve multifokalne leće .

Komentari

Odgovori na # - Otkaži
Master Card VISA VISA Electron
Top