0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Koju otopinu za leće odabrati?

Postoje dvije vrste otopina za njegu kontaktnih leća: višenamjenske otopine i otopine na bazi vodikovog peroksida. Obje vrste otopina imaju svoje prednosti i potencijalne nedostatke.

Višenamjenska otopina za kontaktne leće

Višenamjenska otopina za kontaktne leće je tekućina za dvojnu namjenu, čišćenje i dezinfekciju kontaktnih leća. Višenamjenske otopine nazivaju se i »no-rub« otopine jer su zasnovane za adekvatno čišćenje i dezinfekciju leća jednostavnom metodom ispiranja i pohrane, uklanjajući potrebu mehaničkog trljanja leće za uklanjanje depozita na leći. Nedavna istraživanja međutim upućuju na to da trljanje leća nakon navlaživanja višenamjenskom otopinom pruža veću učinkovitost čišćenja. Upravo iz tog razloga, mnogi stručnjaci preporučuju dodatno, kratko, 10 sekundno trljanje kao dio rutinskog čišćenja višenamjenskom otopinom. Višenamjenske otopine za kontaktne leće namijenjene su čišćenju, ispiranju, pohrani i osvježavanju kontaktnih leća. Korisnici višenamjenskih otopina za kontaktne leće kažu da su jeftinije i lakše za korištenje od otopina na bazi vodikovog peroksida zbog čega ih i češće pravilno koriste. Zahvaljujući svojoj učinkovitosti i ekonomičnosti trenutno su najpopularnija metoda za njegu kontaktnih leća.
 
Koju otopinu za leće odabrati?

Otopina za kontaktne leće na bazi vodikovog peroksida

Otopina za kontaktne leće na bazi vodikovog peroksida (eng. Hydrogen Peroxide-Based »HPB«) također se dosta koriste. Stručnjaci za njegu očiju koji preporučuju otopine koje temelje na vodikovom peroksidu često savjetuju da prvo očistite svoje leće zasebnom otopinom za čišćenje i/ili isperete slanom otopinom zbog čega je potreban dodatan korak prilikom njege. Dezinfekcija ovim tipom otopine može se izvršiti u jednom ili dva koraka, ovisno o proizvodu. Njega otopinom na bazi vodikovog peroksida zahtijeva neutralizaciju otopine prije dezinfekcije leća i prije nošenja leća. To je zato što je vodikov peroksid djelotvorno sredstvo za dezinfekciju, ali toksično za rožnicu i mora se pretvoriti u fiziološku otopinu s neutralizirajućim agensom kako bi se izbjegla ozljeda očiju. Otopine za njegu na bazi vodikovog peroksida ne sadrže konzervanse i stoga se često preporučuju korisnicima kontaktnih leća koji mogu biti osjetljivi na konzervanse pronađene u višenamjenskim otopinama za kontaktne leće. Stručnjaci za njegu očiju koji preferiraju višenamjenske otopine za kontaktne leće navode kako HPB otopine ne pružaju dovoljno učinkovitu dezinfekciju otpornih mikroba, uključujući one koji uzrokuju ozbiljnu infekciju oka zvanu Acanthamoeba keratitis. Također napominju da kod korištenja HPB otopina postoji rizik da će korisnici zaboraviti korak neutralizacije i izazvati bolnu ozljedu očiju izlaganjem ne neutraliziranom vodikovom peroksidu. Drugi potencijalni problem s HPB otopinama je da nakon neutralizacije vodikovog peroksida, otopina koja ostane u posudici za leće nema sposobnost dezinfekcije. Moguće je da posudica i vaše leće budu kontaminirane ako otvorite posudicu za pohranu leća bez dodavanja nove svježe otopine za dezinfekciju.

Za mišljenje pitajte svog očnog specijalista

Odabir najbolje otopine za njegu kontaktnih leća nije odluka koji biste smjeli donijeti sami. Tijekom pregleda, tj. probavanja leća kod optometrista ili oftalmologa, pitajte koja otopina je najbolja za vaše oči. Također ne mijenjajte otopine za njegu kontaktnih leća prije no što se posavjetujete sa svojim očnim specijalistom.
Odgovori na # - Otkaži
Master Card VISA VISA Electron
Top