0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Kako tumačiti svoj nalaz za kontaktne leće?

Kontaktne lece

Upravo ste završili s pregledom za kontaktne leće i dobili novi nalaz, ali ne znate koji su vaši parametri? Ovaj članak će vam pomoći da pravilno protumačite i razumijete svoj nalaz za kontaktne leće.

Nalaz za kontaktne leće obično se sastoji od sljedećeg:

Bazna krivina (BC)

Ovaj broj pokazuje zakrivljenost vaših kontaktnih leća. Vaš optometrist ili oftalmolog će pokušati uskladiti krivulju vaše kontaktne leća s krivuljom vašeg oka kako bi pronašao leće koje vam najbolje odgovaraju. Bazna krivina se mjeri u milimetrima. Što je broj niži, to je jača zakrivljenost prednje površine oka. Npr. BC 8.40.

Promjer

Označava duljinu kontaktne leće od jednog ruba leće do drugog. Ovo je zapravo veličina kontaktnih leća i koristi se kako bi se osiguralo da kontaktna leća prekriva prave dijelove vašeg oka. Mjeri se u milimetrima. Npr. DIA 13.8.

Snaga (pwr) / Sfera (sph) / Dioptrija (D)

Vrijednost koja označava snagu leće potrebnu za korekciju vaše kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Minus (-) znak označava kratkovidnost, dok plus (+) znak označava dalekovidnost. Što je broj dalje od nule, potrebna vam je veća dioptrija.

Naziv kontaktnih leća

Većina nalaza za kontaktne leće sadrži ime branda / tip leća / proizvođača kako biste uvijek iznova mogli naručiti leće koje vam odgovaraju sve dok vrijedi nalaz. Npr. 1 Day Acuvue Moist.

Cilindar

Označava jačinu astigmatizma i povezan je s time kako su zakrivljene strukture u vašem oku. Ako je ovo polje prazno, nemate astigmatizam već ste samo kratkovidni ili dalekovidni. Ako imate astigmatizam, vrijednost će biti unesena u ovo polje kao i vrijednost osi. Npr. lijevo oko: –2,25, desno oko: –2,25.

Os / Axis

Izražena u stupnjevima, ova vrijednost je obično između 0–180 i neophodna je za kontaktne leće koje ispravljaju astigmatizam. Označava smjer dodatne cilindrične snage u lećama kako bi se kompenzirala s prednjom stranom oka koja nema sferni oblik kada se pojavi astigmatizam. Npr 10.

Adicija 

Ovo je dodatno povećana dioptrija dodana vašim multifokalnim kontaktnim lećama za čitanje i gledanje na blizu. Može se zabilježiti kao High, Low, Medium i uvijek će imati + vrijednost. Npr. ADD LOW.

OD i OS

OD je oznaka za „oculus dexter", latinski izraz za „desno oko“. OS označava „oculus sinister" ili „lijevo oko“. Ako je na nalazu zabilježeno „OU" tj. „oculus uterque“ ili „oba oka“, znači da je dioptrija na oba oka ista. 

 Kako tumačiti svoj nalaz za kontaktne leće

Je li nalaz za kontaktne leće i naočale isti?

Nalaz za kontaktne leće nije isti kao nalaz za naočale. Vrlo se često dogodi da se nalaz za naočale zamijeni s nalazom za kontaktne leće, no veoma je važno poznavati razliku između ova dva nalaza pogotovo kod naručivanja kontaktnih leća.

Nalaz za korekcijske naočale ne može se koristiti kod kupovine kontaktnih leća. Kontaktne leće leže na površini oka, dok se leće za naočale nalaze na određenoj udaljenosti. Ova razlika u položaju utječe na snagu leća. Vrijednosti dioptrije, cilindra i osi koje se nalaze na nalazu za naočale trebaju se prilagoditi kako bi se dobio isti učinak kod kontaktnih leća. Ovo su parametri koje je najbolje da vam preračuna vaš očni specijalist. Osim toga, nalaz za naočale ne sadrži baznu krivinu, promjer i naziv leća, odnosno proizvođača čije bi vam leće odgovarale. Ukoliko niste dobili kopiju nalaza za kontaktne leće, parametre kontaktnih leća koje trebate nositi možete naći i na strani kutijice za kontaktne leće koje ste dobili nakon pregleda.

Za dodatnu pomoć oko upisivanja dioptrije ili čitanja nalaza možete kontaktirati našu korisničku službu na broj telefona 01 7757 572 ili email info@adrialece.hr.

Odgovori na # - Otkaži
#2567
Branimir Pranjić

Poštovani u nalazu okuliste piše ovako: VOD:cc-1,50 dcyl ax 155=1,0 VOS:cc-0,50 dcyl ax 10=1,0 Koje od ovih leća za astigmatizam bi odgovarale mojoj dioptriji,hvala!

#2568
info@adrialece.hr

Poštovani,

to su parametri za naočale i ne za kontaktne leće. Savjetujemo vam da napravite pregled za kontaktne leće. Na pregledu ćete dobiti i probne leće da ih testirate ako vam odgovaraju.

#2545
Vladimir Štefun

Pozdrav, već nekoliko godina naručujem kod vas leće i prezadovoljan sam! Za sljedeću narudžbu nisam siguran koju dioptriju leća naručiti. Naime na pregledu za naočale izmjerena mi je dioptrija na lijevom oku -2.00, desno oko -2.50 . Trenutno nosim leće lijevo oko -1,75 (odlično vidim s tom dioptrijom leće) i desno oko -2.0 (slabije vidim s tom jačinom leće nego s lijevim okom), pa bih vas zamolio za mišljenje da li da s obzirom da s lijevim okom vidim odlično s dioptrijom -1.75 ostanem na toj dioptriji za leće, a pošto vidim slabije na desno oko naručim -2.25 leću za desno oko? Leće nosim preko dana stalno, naočale par sati prije spavanja.

#2548
info@adrialece.hr

Poštovani, za odabir leća i parametara uvijek pratite upute svog oftalmologa ili optometrista. Provjerite s njima koju dioptriju možete koristiti. Hvala i lijepi pozdrav

#2310
Ivana Prskalo Sergo

Pozdrav, danas sam bila na kontroli za lasersku korekciju vida, no dr kaze da sacekam jos koju godinu Dali bi se po tom nalazu moglo odrediti koje lece bi mi odgovarale ?

#2311
info@adrialece.hr

Za odabir leća se posavjetujte sa svojim oftalmologom.

Master Card VISA VISA Electron
Top