0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Kako pročitati nalaz optometrista ili oftalmologa?

Optometrist

Često sudjelujemo u razgovorima o dioptriji i vidu, ali veliki broj ljudi ne zna točno što njihova dioptrija predstavlja. Dioptrija je jedinica za mjerenje refrakcije, odnosno jakosti loma zraka svjetlosti i predstavlja refrakcijsku grešku oka, tj. nemogućnost izoštravanja slike. Oko ne lomi zrake svjetla na ispravan način i osoba vidi zamućenu sliku. Glavne vrste refrakcijskih grešaka su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i starosna dalekovidnost.

Dioptriju dijagnosticiraju optometristi ili oftalmolozi tijekom rutinskog pregleda vida. Nakon kontrole vida većina nas običnih smrtnika ima probleme s čitanjem, odnosno tumačenjem nalaza. Optometristi i oftalmolozi gotovo uvijek koriste standardne pojmove, skraćenice i mjere pa često imamo osjećaj kao da čitamo tajni kod. Što znače kratice poput OD, OS, DSPH, DCYL i Add? Pročitajte u nastavku.

Što se sve nalazi na nalazu?

1. OD i OS

To su skraćenice od latinskog izraza »oculus dexter« (desno oko) i »oculus sinister« (lijevo oko). Iako se latinske kratice tradicionalno koriste prilikom pisanja recepta za leće i naočale, uvijek se prvo navode podaci za desno te zatim za lijevo oko. Čak i ako nema oznake, prvi podatak je uvijek za desno oko.

Na receptu se informacija o desnom oku uvijek nalazi ispred informacije o lijevom jer je oftalmolog ili optometrist okrenut licem prema vama i prvo testira vaše desno oko (na njegovoj lijevoj strani), a tek onda lijevo.

Ako na receptu piše OU, to je skraćenica za  »oculus uterque«, odnosno oba oka, a to znači da na oba oka imate istu dioptriju.

2. DSPH ili SPH (dioptrija)

Pod tim je vrijednostima napisan iznos koji dioptrijska leća za korekciju vida mora pružiti kako bi izoštrila vid na prihvatljivu razinu. Ako je ispred brojeva predznak -, to označava kratkovidnost, a predznak + ili ako nema nikakvog predznaka, znači da ste dalekovidni. Što je broj dalje od nule, potrebna je veća korekcija.

3. DCYL ili CYL (cilindar)

Drugi broj na nalazu označava jačinu leće za astigmatizam. Ako u ovom stupcu ništa ne piše, znači da nemate astigmatizam ili je toliko slab da ga ne treba korigirati. Vrijednost cilindra također može biti napisana s predznakom minus ili plus.

4. AXIS (AX) ili os cilindra

Mjera koja je neophodna za kontaktne leće ili naočale koje ispravljaju astigmatizam, a izražena je u stupnjevima od 1 do 180.

5. Add (adicija)

Ova kratica znači dodatno pojačanje jačine leća za naočale, a pojačanje se dodaje na donji dio multifokalnih leća za korekciju prezbiopije. Ovaj broj uvijek ima plus jačinu, čak i kada nije napisan s predznakom. Vrijednost obično varira od +0,75 do +3 D i jednaka je za oba oka.

6. PD (pupilar distance)

PD je razmak zjenica u milimetrima, odnosno udaljenost svake zjenice pojedinačno od sredine mosta odabranog okvira. Ako je na receptu samo jedna vrijednost onda je isti razmak desnog i lijevog oka. , ali često vrijednost nije ista.

 

Nalaz oftalmologa

U ovom primjeru nalaza dioptrija desnog oka iznosi –1,75, a lijevog –2,25. Astigmatizam na desnom oku je –0,50 na 45 stupnjeva, a na lijevom –1,00 na 120 stupnjeva. Oštrina vida s korekcijom je 1,0 obostrano, što označava 100% vida. Razmak zjenica je 33 na svakom oku, a to može biti i zapisano kao 66 mm.

Recept za naočale nije isti kao recept za leće

Optometristi i oftalmolozi na nalazu obično navode vrijednosti za korekcijske naočale i potrebno je posebno tražiti pregled, odnosno savjetovanje za korekcijske leće. Kontaktna leća dolazi izravno na površinu oka, a leće naočala se nalaze na određenoj udaljenosti od oka što utječe na jakost leće koja je potrebna za ispravno izoštravanje. Nalaz za naočale neće sadržavati ključne informacije za leće, a to su:

  • BC (bazna zakrivljenost) – Zakrivljenost kontaktne leće mjeri se u milimetrima. Kako bi vam leća optimalno odgovarala i bila udobna, na receptu ćete pronaći propisanu zakrivljenost. Što je broj niži, jača je zakrivljenost prednje površine oka.
  • Promjer – Ova vrijednost u milimetrima označava udaljenost od jednog kraja kontaktne leće do suprotnog kraja. Mjera je vrlo važna jer određuje gdje će biti rubovi kontaktne leće na vašem oku. Ako izaberete pogrešnu vrijednost, postoji mogućnost iritacije ili čak ogrebotine.

Optometrist ili oftalmolog će obično i preporučiti vrstu kontaktnih leća s obzirom na osjetljivost vašeg oka.

Naručite korekcijske naočale na Adrialece.hr

Prvo izaberite okvir i upišite parametre s nalaza ili kontaktirajte našu korisničku službu koja će vam s veseljem pomoći pročitati nalaz i naručiti korekcijske naočale.

Odgovori na # - Otkaži
#2717
Sonja

Poštovani, trebaju mi korekcijske naočale za blizinu (čitanje i rad na računalu - ekran udaljen otprilike 40-50 cm). Za daljinu nemam određenu dioptriju. Na nalazu su sljedeći podaci: dioptrija +2,50 na oba oka, razmak zjenica za blizinu 64, razmak zjenica za daljinu 66 te još na jednom mjestu za razmak zjenica 66/64. Oštrina vida s korekcijom 1,0 obostrano. Što točno trebam upisati za razmak zjenica za naočale za blizinu, da li onih 64 dijelim s 2 (i zašto mi onda piše ovaj drugi podatak za razmak za daljinu?)? Najljepše se zahvaljujem,

#2721
info@adrialece.hr

Poštovani, tako je za blizinu upisujete 32 za svako oko. Vjerovatno su vam izmjerili oba razmaka ali vi morate koristiti onaj za blizinu ako naručujete za blizinu.

#2627
Darja zvonarić

Zeljela bi naruciti naocale pa neznam kako ispravno upisati Slabo vidi na ljevo oko ovo su vrjednosti na nalazu Visus O.D. 1,0sc Visus O.S. +1,25 dsph=6/7,5 ord visus obj kut 0st subj -3 fuzija do +10

#2628
info@adrialece.hr

Poštovani, pošaljite nam sliku nalaza na info@adrialece.hr

#2589
lino muić

poštovani,koje sve kontaktne leće mi preporučujete sa obzirom na nalaz: Visus O.D -6,75 Dsph -2.00 dcyl os 10=0,7 (binokularno ugodnije) Visus O.S -7,50 Dsph -0,75 dcyl os 0=1,0

#2590
info@adrialece.hr

Poštovani, to su parametri za naočale, cilindar –2,00 za leće ne postoji. Za odabir leća pratite upute svog oftalmologa. Potrebne su vam leće za astigmatizam. Lijepi pozdrav.

#2584
Darko

Poštovani, naručio bih kod vas online naočale za čitanje. Inače imam naočale za kratkovidnost uz mali astigmatizam: VOD: sph -0,5 dcyl -0,5 ax 70 VOS: sph -0,75 dcyl -0,25 ax 90 Zanima me da li se kod recepta za naočale za čitanje navode iste vrijednosti astigmatizma? Npr. VOD: sph +1 dcyl -0,5 ax 70 VOS: sph +1 dcyl -0,25 ax 90 Puno hvala!

#2585
info@adrialece.hr

Poštovani, molimo vas da nam sliku nalaza/recepta pošaljete na info@adrialece.hr da provjerimo vaše parametre. Hvala unaprijed i lijepi pozdrav

#2553
Nevena Hajdin

Pozdrav, Voljela bih da mi pročitate nalaz oftamologa za dečka od 11 godina. VOD 0.8 S.C. VOS 1.0 S.C. SK: D: +0.75+0.75 AX 90 = 0.9-1.0? L: +0.50+0.50 AX 90 = 1.0 DIJAGNOZA: ASTIGM.HYPERM OC UTQ. Puno bi mi značilo da mi ukratko objasnite o čemu se radi, jer naša oftamoligica nije rekla ni riječ niti odgovorila na moja pitanja. Dečko je u roku od 6 mj jako loše vidio na sportskom liječničkom pregledu, ali samo na desno oko. Na lijevo je vidio 10 od 11 redova slova, a na desno samo 4 od 11 redova. Prije 6 mj na desno oko je vidio 9 od 11 redova. Na lijevo 10 od 11. Hvala vam puno, zaista, Nevena Hvala vam puno,

#2554
info@adrialece.hr

Poštovani, mi smo online trgovina i prodajemo medicinska pomagala (korekcijske naočale i kontaktne leće). Napisali ste podatke za desno i lijevo oko. Vi želite naručiti korekcijske naočale ili kontaktne leće? Ili vas zanima nešto drugo? Molimo vas da nam na info@adrialece.hr pošaljete sliku nalaza i napišete što vas točno zanima kako bih vam mogli mi pomoći. Provjerit ćemo nalaz. Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav

#2535
Maja

Postovani Sto znaci kao uvjet za posao: Naturalni vid minimalno 0.5 korigirano 0.9. Hvals i ppzzdrav

#2536
info@adrialece.hr

Poštovani, molimo vas da se posavjetujete sa svojim oftalmologom. Hvala i lijepi pozdrav.

#2439
Sanja Buha

Postovani, trebala bi mi pomoc za procitat nalaz. VOD: s.c. c.c.-0,50dsph-1,0dcyl x 15°=0,7 VOS: s.c. c.c.-2,0dcyl × 160°=0,7 Hvala, Lp

#2442
info@adrialece.hr

Poštovani, sliku nalaz možete poslati na naš e-mail. Želite naručiti leće ili naočale? To nisu parametri za leće. Lijepi pozdrav

#2428
info@adrialece.hr

U slučaju da imate samo jednu vrijednost razmaka zjenica, morate ju podijeliti s 2 da dobijete pravilnu vrijednost za svako oko.

#2423
Ana

Postovani, Na nalazu mi pise PD 63/61. Molim vas da mi pojasnite kako da pravilno uzaberem razmak ? Unaprijed zahvaljujem !

#2353
Mare DD

Poštovani molila bih Vas za info. Dioptrija mi je na oba oka - 7 a pd danas provjeren 53..podjeljeno na 2 to iznosi 26.5 i 26.5 za ispunjavanje vaše narudžbe? Kada stavim postavke me upozorava da je mala vrijednost.. ali ja naime imam malu i usku glavu haha :) To sam dobro onda izračunala na kraju ili? Unaprijed hvala :)

#2355
info@adrialece.hr

Poštovani, ako imate malu i usku glavu je taj PD ok. Lijepi pozdrav

#2198
adriana

Postovani! Na nalazu mi je razmak zjenica 61. Sto trebam upisati u narudzbu?

#2199
info@adrialece.hr

U slučaju da imate samo jednu vrijednost razmaka zjenica, morate ju podijeliti s 2 da dobijete pravilnu vrijednost za svako oko. 30,5 lijevo oko i 30,5 desno.

Master Card VISA VISA Electron