0 kn

Proizvodi u košarici:

U košarici nema proizvoda

Pokaži košaricu
Korekcijske naočale
					Crulle

Idete na godišnji odmor? Evo što morate znati o kontaktnim lećama...

Godišnji odmor s lećama

Ako planirate godišnji odmor i putovanje, nikako ne smijete zaboraviti na svoje dodatke za vid. Bez obzira na to što se želite odmoriti i ne želite misliti na ništa, važno je da pravilno brinete za pravilnu njegu kontaktnih leća.

Evo na što morate biti oprezni prije nego krenete na put.

Što spakirati?

Ako imate u planu nositi kontaktne leće na godišnjem odmoru, nikako nemojte zaboraviti iduće stvari:

  • Kontaktne leće – jesu li vaše leće prilagođene za putovanja? Jednodnevne kontaktne leće su idealne za odlazak na put jer ne trebate nikakve dodatke za čišćenje. Jednostavno svaki dan u oči stavite novi svježi par i spremni ste za nove avanture. Ako koristite dvotjedne ili mjesečne leće, ne zaboravite uzeti rezervni par. U slučaju da putujete zrakoplovom, spremite leće u prtljagu koju nosite u kabinu. Na taj način ste sigurni ako vam velika prtljaga bude kasnila ili se slučajno izgubi.
  • Otopina za leće i kutijica – ako nosite jednodnevne leće, ne trebate ih nositi sa sobom, ali za sve ostale leće ovo je obavezna oprema. Nemojte računati na to da ćete otopinu kupiti u mjestu na koje putujete jer bez obzira na to o kojem se brandu radi, nikada ne možete znati što ćete naći. Isto tako, riskantno je mijenjati otopinu bez preporuke oftalmologa ili optometrista jer postoji mogućnost da ste alergični na neki od sastojaka nove otopine. Nikada ne ulijevajte otopinu u manje bočice jer to može utjecati na sterilnost iste. Umjesto toga potražite putno pakiranje otopine koju inače koristite.
  • Sunčane naočale – važan dodatak, čak i ako nosite kontaktne leće s UV filterom. Samo provjerite nude li vaše sunčane naočale 100% zaštitu od UVA i UVB zraka. Ne zaboravite da štetne UV zrake prolaze i kroz oblake.
  • Dioptrijske naočale – iako ih možda ne volite i ne nosite u javnosti, spakirajte dioptrijske naočale i uzmite ih sa sobom na godišnji. Nikada ne znate što se može dogoditi na godišnjem. Možete doći u kontakt s alergenima ili drugim česticama iz zraka na koje niste navikli pa ćete morati odmoriti oči od kontaktnih leća. Isto tako, ako dođe do bilo kakve ozljede, naočale su spas.
  • Naočale za plivanje – ako planirate puno plivati i biti u vodi, ne zaboravite na naočale za plivanje. Važno je i da ne idete u vodu s kontaktnim lećama, čak i ako imate naočale za plivanje. Bilo kakva voda, ona iz bazena, jezera ili mora može uzrokovati razne infekcije.
  • Recept za naočale/leće – bez obzira na to što ga vjerojatno nećete trebati, dobro je slikati nalaz i imati ga na telefonu samo ako izgubite ili oštetite leće kako biste i na godišnjem mogli kupiti nove.

Posebne mjere opreza

Bez obzira na to kud idete i koliko je čista voda, čak i ako je destilirana ili u boci, nikada ne čistite leće vodom! Koristite samo otopinu za leće. Ako planirate dugo putovanje automobilom, prilagodite ventilatore i klimu kako vam ne bi puhali direktno u lice jer to može isušiti leće i učiniti ih neudobnima.

Kontaktne leće nude veću slobodu od dioptrijskih naočala, ali ta sloboda dolazi uz odgovornost. Izaberite dobre kontaktne leće i primjereno brinite za njih kako biste imali samo dobre uspomene s godišnjeg odmora.

Sretan put!

Odgovori na # - Otkaži
Master Card VISA VISA Electron
Top