Hrana za zdrave oči
Oči su dragocjen organ koji nam
omogućuje da vidimo. Moramo ga čuvati jer je jasan vid najveće bogatstvo.
Zdravlje očiju u velikoj mjeri ovisi od našeg stila života, ponajviše
ishrane. Za zdravlje očiju općenito je važna zdrava i raznolika ishrana, ali
određene namirnice su melem za oči jer sadrže vitamine, minerale i različite
fitonutrijente koji imaju snažan antioksidativni učinak i tako čuvaju vid.
Donosimo vam nekoliko savjeta kako sačuvati zdravlje očiju uz
pomoć pravilne ishrane.
Namirnice za zdrave oči
Kad je riječ o zdravoj ishrani za oči, prvo na što pomislimo je mrkva. Mrkva je zaista najpoznatija hrana koja štiti naš vid. Bogat je izvor vitamina A i karotena. Napominjemo kako termičkom obradom (kuhanjem) većina povrća gubi vitamine i minerale koji su potrebni za zdravlje vaših očiju.
Vitamin A/ Beta-karoten
Vitamin A je najpoznatiji "vitamin za oči" jer sudjeluje u stvaranju rodopsina, vidnog pigmenta koji se nalazi u očnoj mrežnici i nužan je za prilagodbu oka na svjetlost slabijeg intenziteta, odnosno polumrak i mrak. Dugotrajni nedostatak vitamina A može izazvati noćno sljepilo. Sigurno odmalena slušate kako za zdrav vid treba jesti mrkvu. Mrkva naime sadrži vitamin A i karotene, najviše beta-karotena. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa. Vitamin A nalazi se i u životinjskim proizvodima (npr. u maslacu, jetrima, žumanjcima) te u biljnim proizvodima: dinja, marelica, blitva, brokula itd.
Vitamin C
Vitamin C izvrstan je antioksidant, štiti od slobodnih radikala i pomaže u liječenju očiju. Usporava degeneraciju povezanu sa starenjem i stvara otpornost na razvoj očne mrene. Također, očna leća i suzna tekućina sadrže visoke koncentracije vitamina C. Hrana bogata vitaminom C uključuje agrume, šipak, crni ribiz, crvenu papriku, brokulu, bobičasto voće, tropsko voće, krumpir, rajčicu, kelj, špinat i cvjetaču.
Vitamin E
Vitamin E topiv je u mastima i kao jak antioksidans čuva zdravlje očiju. Pomaže u sprječavanju razvoja makularne degeneracije, očne mrene te staračke dalekovidnosti. Najbogatiji izvor su klice žitarica, orašasti plodovi, orasi, bademi, suncokretove sjemenke, margarin od kukuruznog ulja, hladno prešana biljna ulja, avokado, špinat, šparoga i žumanjak.
Karotenoidi
Karotenoidi su prirodni biljni pigmenti (žuti, narančasti, crveni) prisutni u listovima, plodovima i cvjetovima voća i povrća. Topivi su u mastima, snažni antioksidansi i pomažu kod bolesti imunološkog sustava. Poboljšavaju vid i sprječavaju bolesti oka povezane sa starošću, poput makularne degeneracije. Karotenoidi nalaze se u špinatu i drugom zelenom povrću, brokuli, paprici, kukuruzu, rajčici, mahunama, mandarinama, breskvama itd.
Cink
Cink je esencijalni mineral, neophodan za zdravlje vaših očiju te je odgovoran za prilagodbu na tamu jer sudjeluje u metabolizmu vitamina A. Nalazi se u crvenom mesu, ribama, peradi, kamenicama, škampima, rakovima, školjkama, zatim cjelovitim žitaricama, kuhanom zelenju, grašku, suncokretovom sjemenu, siru, jogurtu itd.
Komentari